چگالی سیلیس یا چگالی سیلیکا به جرم حجمی یا جرم ماده سیلیسیم دی اکسید (SiO2) به ازای حجم واحد آن گفته می شود. چگالی یک ماده جامد، مایع یا گاز بستگی به فشار وارده بر آن دارد و با افزایش فشار روی یک جسم، چگالی آن افزایش می یابد. سیلیسیم دی اکسید یا سیلیس به عنوان رایج ترین ماده معدنی در پوسته زمین شناخته می شود که دارای خصوصیات شیمیایی و فیزیکی منحصر به فردی است.

سیلیس یک ماده معدنی بسیار سخت، مقاوم در برابر گرما و فشار، و نسبتاً خنثی از نظر شیمیایی است. این ماده در طبیعت به صورت کریستالی یا آمورف یافت می شود و در ساختار بلوری آن، اتم های سیلیسیم توسط چهار اتم اکسیژن احاطه شده اند. چگالی سیلیکا بسته به شکل کریستالی آن متفاوت است، اما به طور میانگین حدود 2.6 گرم بر سانتی متر مکعب است.

چگالی سیلیس یکی از مهمترین ویژگی های آن برای کاربردهای مختلف در صنایع گوناگون از جمله شیشه سازی، ساخت سرامیک ها، ساخت آجرهای نسوز، تولید سیمان، فیلترهای صنعتی و حتی در صنایع نفت و گاز است. سیلیس همچنین در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی، مواد غذایی و داروها نیز کاربرد دارد. با توجه به چگالی و سایر خواص فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد آن، سیلیس یکی از با ارزش ترین مواد معدنی در جهان محسوب می شود.

کوارتز

سیلیس چیست؟

سیلیکا یا سیلیس با فرمول شیمیایی SiO2، یک نوع ترکیب اکسیدی است که در طبیعت به صورت آزاد یا ترکیب با سایر اکسیدها مانند اکسیدهای فلزی وجود دارد. سیلیس در واقع اکسید سیلیسیم است و در گروه کوارتز یا کریستال های دی اکسید سیلیسیم قرار می گیرد.

بیشتر بخوانید  کاربرد آهک هیدراته در صنعت | تفاوت آهک زنده و هیدراته

کوارتز که یکی از فراوان ترین کانی های موجود در پوسته زمین است، در مقابل اسید فلوئوریدریک بسیار حساس و تاثیرپذیر است. از نظر ساختار داخلی، در کریستال های کوارتز یا سیلیس، هر اتم سیلیسیم توسط 4 اتم اکسیژن به صورت تترادری یا چهاروجهی احاطه شده است.

سیلیس دارای خواص منحصر به فردی از جمله سختی، مقاومت در برابر گرما و فشار، خنثی بودن شیمیایی و چگالی نسبتاً بالا است. این ویژگی ها باعث شده سیلیس کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف از جمله شیشه سازی، سرامیک سازی، ساخت آجرهای نسوز، تولید سیمان، فیلترهای صنعتی، صنایع نفت و گاز، محصولات آرایشی و بهداشتی، مواد غذایی و دارویی داشته باشد.

سیلیس می تواند به صورت کریستالی یا آمورف (بدون ساختار بلوری منظم) وجود داشته باشد. انواع کریستالی سیلیس شامل کوارتز، تریدیمیت، کریستوبالیت و… هستند که هر کدام خواص فیزیکی و شیمیایی متفاوتی دارند. سیلیس آمورف نیز که از جمله آن می توان به اوپال اشاره کرد، در برخی کاربردها ویژگی های منحصر به فردی دارد.

 

چگالی سیلیس

یکی از ویژگی های منحصر به فرد سیلیس این است که چگالی آن در حالت مایع بیشتر از چگالی آن در حالت جامد است. به عبارت دیگر، چگالی سنگ سیلیس کمتر از چگالی ماسه سیلیسی یا سیلیس مذاب است. این رفتار متفاوت سیلیس در هنگام انجماد یا یخ زدن با بسیاری از مواد دیگر مانند آب متفاوت است. در حالی که اکثر مواد در زمان انجماد، چگالی کمتری پیدا می کنند و حجم آنها افزایش می یابد، سیلیس رفتاری معکوس دارد و با انجماد، چگالی آن افزایش و حجم آن کاهش می یابد.

بیشتر بخوانید  انواع مواد اولیه معدنی در لقمه ساب و پولیش سنگ

برای درک بهتر این موضوع، می توان مثال آب را در نظر گرفت. هنگامی که آب یخ می زند، چگالی آن کاهش پیدا می کند و حجم آن افزایش می یابد. به همین دلیل، یخ شناور بر روی آب قرار می گیرد. اما در مورد سیلیس، هنگامی که از حالت مایع به حالت جامد تبدیل می شود، چگالی آن افزایش می یابد و حجم آن کاهش پیدا می کند.

در ادامه، چگالی سیلیکا را با برخی مواد مشابه مقایسه می کنیم تا درک بهتری از این ویژگی منحصر به فرد آن داشته باشید.

  • چگالی سیلیسیم دی اکسید: 65 g/cm3
  • چگالی سیلیسیم کاربید: 21 g/cm3
  • چگالی سیلیسیم: g/cm3 3290
  • چگالی سالیسیلیک اسید: 443 g/cm3
  • چگالی نانو سیلیس: 4 g/cm3

تولید سیلیس

خرید سیلیس

سیلیس یا سیلیکا در انواع مختلفی در معادن گوناگونی در سراسر ایران از جمله معادن واقع در استان‌های کرمان، آذربایجان غربی (خوی)، قزوین و همدان (ملایر) یافت می‌شود. با توجه به کاربردهای فراوان و گسترده این ماده معدنی، اکثر صنایع به صورت مستقیم یا غیرمستقیم به سیلیس نیازمند هستند. افرادی که به دنبال خرید و فروش سیلیس هستند، می‌توانند به سایت توما که یکی از معتبرترین مراکز فروش انواع سیلیکا یا سیلیس در کشور است، مراجعه نموده و مناسب‌ترین نوع آن را متناسب با نیاز خود خریداری کنند.